top of page

Ceviz

Ceviz / Walnut

Ceviz sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller içerir. 

The walnut is nutrient-dense with protein and essential fatty acids.

Chandler Ceviz Fidanı California Üniversitesi tarafından 1979 yılında bulunarak üretimine geçilmiştir. Bodur olarak geliştiği için de bodur ceviz fidanı olarak bilinir ve salkım şeklinde kaliteli verimi yüksek meyve verdiği için salkım ceviz fidanı olarak telaffuz edilir.

Chandler cevizi pürüzsüz, ince kabuklu, beyaz içlidir. Ağaç orta büyüklükte ve yarı dik şekildedir.

Chandler diğer ceviz çeşitlerine göre donlara, ceviz bakteriyel yanıklığına ve elma iç kurduna karşı daha dayanıklıdır. 

Meyveler içerisinde sert kabuklular grubu protein ve yağ bakımından en zengin grup olarak görülürken, Akdeniz meyveleri grubundan zeytin de yağ açısından zengin meyveler arasında yer almaktadır. Yine Akdeniz meyveleri grubundan kuru incir karbonhidrat içeriği en yüksek meyvedir. Bu içeriklere bağlı olarak sert kabuklular, zeytin, kuru incir ve muz kalori değeri yüksek meyvelerdir.

Bunun yanında, fındık ve badem Ca açısından, badem, ceviz ve pikan cevizi fosfor açısından, antepfıstığı ve fındık ise demir açısından zengindir.

Kuru kayısı, mango, portakal şeftali, incir ve üzüm, A vitamini, fındık, ceviz, fıstık B vitamini, hurma, pikan ve ceviz, thiamin, badem ve portakal, riboflavin, kuru üzüm, badem ve kuru kayısı, niacin, çilek, turunçgiller, kuşburnu, üzümsü meyveler, fındık, fıstık, ceviz ve papaya, C vitamini, fındık ve fıstık ise, E vitamini bakımından en zengin meyve türleridir. **Bu bilgileri İsmail Karaçalı’nın Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması (Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları No:494, 2006) adlı kitabından aldık.

Meyveler ve sebzeler, meyve suyu (elma, turunçgiller, üzüm, kayısı, şeftali, nar, vişne, domates), konserve (şeftali, armut, kayısı, ananas, fasulye, bamya, domates), pekmez (üzüm), reçel-marmelat (hemen hemen tüm meyveler, patlıcan), şekerleme (badem, antepfıstığı, fındık, kestane, kayısı, incir portakal), her türlü pasta (muz, çilek, üzüm, turunçgil, badem, fındık, ceviz, fıstık), alkollü içkiler (şarap, likör ve rakı için hammadde olan meyveler), derin dondurma (taze olarak tüketimi gereken meyve ve sebzelerden büyük bir kısmı), kurutma (domates, biber, üzüm, incir, kayısı, erik, şeftali, vişne) ve liyofilizasyon gibi çok farklı (derin dondurarak kurutma) endüstri dallarında ham madde kaynağını oluştururlar. Bu açıdan, günümüz yaşamının bir gereksinimi olarak, söz konusu endüstri dallarının gelişmesinin programlı bahçe bitkileri üretimine bağlı bulunduğu gerçeği gözden uzak tutulmamalıdır.

Türkiye’de yetişen bahçe bitkileri türlerinin ekonomik açıdan önemini ifade edecek olursak, 

Elma, armut, ve ayva üretiminin önemli bir kısmı iç pazarda değerlendirilmektedir. Üretilen elmanın 359 983 tonu, armudun 22 331 tonu, ayvanın ise 11 298 tonu yurt dışına ihracata gitmektedir. Türkiye’nin kayısı ihracatı 2013 yılında 578 158 tondur. Bu değeri ile üzüm ve fındığın ardından üçüncü sıradadır. Kuru kayısı merkezi olan Malatya’da üretilen kayısının çoğunluğu kurutularak ihraç edilmektedir. Şeftali ihracı 2013 yılında 47 612 tondur. Kiraz, erik ve vişnede ise sırasıyla 45 627, 4 564 ve 751 ton olarak gerçekleşmiştir. Antep fıstığı, badem, ceviz ve kestane sırasıyla 15 289 ton, 19 664 ton, 11 998 ton ve 5 445 ton miktarlarıyla ihracat açısından büyük önem taşımasalar da bu grupta fındık 649 211 tonluk ihracatı ile üzümden sonra ikinci sırada görülmektedir. 2013 yılı verilerine göre toplam turunçgil ihracatı ise 1 251 655 tondur. Tür bazında ise, 395 401 ton limon, 141 282 ton greyfurt, 409 440 ton mandarin, 305 532 ton portakal ihracatı yapılmıştır.

İhracat açısından meyvesi yenen sebzelerden domates 1 114 999 ton ile ilk sırayı alırken, 159 397 ton ile biber ve 134 456 ton ile hıyar, domatesi izlemiştir. Yumru ve kökü yenen sebzelerde, ihracatta da ilk sırayı kuru soğan almış (111 128 ton), bunu 58 865 ton ile havuç izlemiştir.

Üretilen yaş meyve ve sebzeler, tarımsal sanayi içinde yer alan meyve ve sebze işleme sektörünün hammaddesidir. Meyve ve sebzeler, bu sektörde meyve suyu ve konsantresi, konserve, dondurulmuş gıda, kurutulmuş meyve-sebze, salamura, yağ ve salça ürünlerine işlenmektedir. Bu ürünlerin özellikle yüksek ihracat potansiyeli nedeniyle ülkemize yüksek miktarda katma değer ve döviz sağlanmaktadır. **Kaynak; Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojisi ders notları

)

© 2023 by GOOD TO EAT. Proudly created with Wix.com

bottom of page